Czytam ale o demotażu pompy to jest tylko tyle że jest pod tylną kanapą, a mi chodzi oto jak ją się demontuje ze ze zbiornika bo nie widzę żadnych śrub
Na pierwszej stronie:
Cytat:
Jak zdejmiesz siedzisko tylnej kanapy i odchylisz wygłuszenie to zobaczysz dwa dekielki.
Odkręcasz je i masz zbiornik.
Ja po prostu chciałbym się dowiedziec jak fizycznie demontuje się pompę znajdującą w baku ponieważ nie mogę znależc artykułu na ten temat jeśli ktoś zdejmował sam pompe to napewno podpowie mi co trzeba zrobic
Ja po prostu chciałbym się dowiedziec jak fizycznie demontuje się pompę znajdującą w baku ponieważ nie mogę znależc artykułu na ten temat jeśli ktoś zdejmował sam pompe to napewno podpowie mi co trzeba zrobic
Nie ma artukułu bo to banalnie proste:
1. ściągasz tylną kanapę i odchylasz matę tłumiącą,
2. odkręcasz 3 śrubki od dekielka z prawej strony,
3. odpinasz złączkę elektryczną i rurki paliwowe z obudowy
4. Odkręcasz pierścień mocujący pierścień mocujący obudowę pompy
5. wyciągasz pompę z obudową
6. Odpinasz rurki i przewody
7. Wypinasz z 3 gumowych uchwytów
Dziś mój roverek odmówił mi posłuszeństwa w trasie na szczęście tylko 20 km od domu.
Kilka dni wcześniej już zaczął szwankować to wyczyściłem zawór, lecz tylko na jeden dzień to pomogło. Przeczytałem temat z pompami, więc żeby nie tracić czasu zamówiłem już pompę paliwa, tą koło aku. a dopiero teraz wziąłem się za rozbieranie. Co się okazało po rozebraniu i podłączeniu pompy do zasilania. Pompa pracuje, zdemontowałem więc pompę w zbiorniku i tu lipa nie działa.
Czytając Wasze wcześniejsze wypowiedzi wywnioskowałem, że pompa ta koło aku da sobie radę nawet w przypadku gdy ta w baku jest uszkodzona.
Czy to oznacza że mam obydwie padnięte Dlaczego więc pracuje jedna z nich ?
A i jeszcze jedno pytanko czy w okolicach szczecina kupie gdzieś pompę tą do zbiornika ? W Środę miałem jechać w trasę jak nie znajdę na jutro pompy to masakra
Witam.
Postanowiłem troszkę odswieżyć temat. Jak dokładnie działa pompka przy aku? Chodzi mi o to co ją wyłacza? Czujnik ciśnienia (który), czy czas, a moze jedno i drugie. Moja pompka ni z tego ni z owego zaczęła strasznie hałasować, a samochodzik nie mógł przekroczyć 2,5k obrotów. Po wymianie jest ok i znacznie ciszej, ale pompka po przekręceniu kluczyka pracuje cały czas, w ogóle się nie wyłącza. Dodam jeszcze, że wymianę pompki w baku mam już za sobą (jakieś 3 miesiące temu). Obie pompki to oczywiście zamienniki z allegro.
Witam
Miałem to samo w w styczniu. Pompa paliwa przestała podawać, brzęczy a nie podaje paliwa. Szukałem przez internet kupiłem jakąś niby niemiecka skv w Łodzi którą mechanik zamontował pracowała 2 miesiące i padła. Reklamacji nie uznali powiedzieli że złej jakości paliwo lałem - jak bym miał na to wpływ. Mechanik kupił sam pompkę hiszpańską jakąś WRC i o dziwo chodzi jak na razie. Zdradził mi że już kilka ich zamontował i się sprawdziły poszukałem że importuje je firma z Włocławka tu jest do nich link. Mają inne też części www.swiatczesci.pl
Też miałam problem z pompą paliwa , obroty nie przekraczały 3000 tys wymieniłam filtr paliwa i dalej był problem z jazdą , fakt nie gasł ani się nie dławił lecz był ewidentny problem z przyśpieszeniem, na 5 jechał max 120 km/h , odkręciłam pompę paliwa i jak sie okazało siateczka na spodzie była tak zajechana syfem że się nie dziwię że biedak miał problem z pobieraniem prawidłowym paliwa, ale stwierdzam że jako kobieta sobie z tym poradziłam więc chyba każdy powinien.
Witam ,po przeczytaniu tych postów postanowiłem wymienić swoją pompę paliwa przy aku stara raz działała raz nie . Po wymianie , nowa pompa po przekręceniu kluczyka głośno pracuje i wyłącza się po 60 sekundach . Czym może być spowodowane jej głośna praca , proszę o pomoc .
Moja pompa też jest firmy ACRON i dosyć glośno ją słychać w kabinie , myślałem że po wymianie filtra paliwa będzie ciszej pracować ale wydaje mi się , że nic się nie zmieniło . Czy ta głośna praca może być spowodowana padniętą pompą w zbiorniku i jeżeli tak to jak długo mogę jeździć tylko na tej jednej czy nie grozi jej szybkie zepsucie się .
Czyli norma dzięki haszczyc już myślałem , że trafiłem na lipną pompę .
[ Dodano: Pią Lis 01, 2013 17:19 ]
No i lipa dzisiaj problem z pompą przy aku wrócił , kiedy rano przekręciłem kluczyk w stacyjce pompa nie pracowała zaskoczyła dopiero po trzecim przekręceniu kluczyka . Przed wymianą tej pompy ze starą było to samo , wcześniej ktoś napisał że może być to problem z przekaźnikiem i zrobiłem podmiankę i dalej to samo . Co może być przyczyną jej nie załączania się .
[ Dodano: Nie Lis 03, 2013 14:01 ]
Czy mógłby ktoś mi na pisać jaki symbol powinien mieć przekaźnik od pompy paliwa ten pod schowkiem bo mój ma napisane coś takiego ++0306 a widziałem , że ktoś na zdjęciu miał jakiś inny z oznaczeniem R6LD , który jest właściwy czy nie ma to znaczenia .
longer86 nie wiem czy czytałeś moje posty , ale ja wymieniłem pompę na nową i raczej jest sprawna . Dzisiaj podmieniłem przekaźnik ten pod schowkiem zobaczymy , na chwilę obecną pompa działa może to była wina tego przekaźnika .
Witam, rok temu wymieniałem pompkę obok akumulatora firmy SKV niestety ostatnio już 3 razy nie mogłem samochodu odpalić, 2 razy pomogło popukanie w pompkę i załączyła się dziś niestety pukanie nic nie dało dopiero jak auto ustawiłem na równej powierzchni to pukanie w pompkę uruchomiło ją jak auto stało na wzniesieniu to nie było możliwości by pompka się załączyła, wszystkie 3 przypadki w których pompka nie działała były na wzniesieniu jak auto było pochylone na tył
Witam, a miał ktoś przypadek że pompka paliwa ta przy aku cały czas pracuje nawet po wyciągnięciu kluczyka i zamknięciu auta oraz odpaleniu auta. Ostatnio zostawiłem auto na noc i mi rozładowała akumulator do zera taka sam sytuacja kiedy odłączyłem tą przy aku pompkę i zostawiłem auto na noc i tez aku padło więc wniosek że ta w baku też pracuje cały czas.
Może ktoś pomoże?
na dzień dzisiejszy wyciągnąłem aku aby nie zmarnować go i zmieniłem pompkę tą przy aku ale to nie pomogło
dodam iż po odpaleniu auto zachowuje się normalnie nie zauważyłem szczególnie jakiś nieprawidłowości jedynie że cały czas pracują pompki no i że coś za dużo zaczął palić
[ Dodano: Sro Cze 04, 2014 22:40 ]
byłem jeszcze teraz przy aucie i okazało się że jakaś substancja olejo i ropo pochodna wylała się na lewą część skrzynki z bezpiecznikami i przekaźnikami pod schowkiem po stronie pasażera. Moje pytanie jest następujące skąd ona się tam wzięła i co to jest?
Wysłany: Nie Cze 15, 2014 18:30 jaka pompa do diesla
Witam
przeglądam forum nt pompek i nie mogę znaleźć informacji czy pompa paliwa w baku i przy aku to ten sam typ czy są inne? może ktoś poda jakiś symbol? Wymieniłem pompę przy aku i było ok ale teraz słyszę straszny bulgot w baku i przy 1/4 paliwa problem z uruchomieniem.... więc diagnoza jasna ale tu właśnie pytanie jw., pomożecie :oops:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum