Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam, mam problem z roverem, odkąd go kupiłem od czasu do czasu na biegu jałowym obroty skakały 800-1100. Jednak podczas jazdy wszystko było ok, może trochę słaba moc. Ostatnio auto zaczęło szarpać podczas jazdy. Gdy auto dochodzi do 2000 tys obrotow, czuje jakby go cos na chwile blokowalo i po paru sekundach puszcza dalej na obroty. Do tego czasami gdy wlaczam luz podczas jazdy obroty spadaja do 200, 400 i zaraz wracają do 1000. Bywa tez tak ze zgasnie calkiem podczas jazdy, lub zaswieci sie check engine na pare sekund i auto przestaje jechac ale zaraz gasnie i jest ok. Te wszystkie objawy nie są caly czas, czasem auto chodzi bez zarzutu, czasem zacznie sie to wszystko co opisalem wyzej. Mechanik powiedzial zebym dolal mixolu do ropy i przejezdzil caly bak na tym, a jak nie pomoze regeneracja pompy. Jednak na forum duzo oczytalem sie o tej wiazce i kostce. Jak myslicie moze to byc to? Czy czujnik polozenia walu?
Dodam ze spalil mi od momentu tych problemow na jakies niecale 300 km jakeis 35 litrow
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 24, 2012 21:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Miałem podobny problem w Ducato.Także było check engine,ale po podłączeniu do kompa nie pokazywał żadnego problemu. Spróbuj na początek zmienić filtr paliwa. Jak już zmieniłeś i objawy są dalej takie same to pozostaje droga podawania paliwa.Może być to pompa lub wtryski - mogę się mylić.
Pompa znajduje się z przodu , po prawej stronie silnika(patrząc po otwarciu maski). Odchodzą od niej przewody metalowe. Napędzana jest paskiem , więc blisko znajdziesz osłonę plastikową. Najlepiej podjedź do mechanika i niech podłączą pod komputer. Czasem kwota 50 zł może powiedzieć o kosztach związanych z naprawą.
Miałem ten problem wymieniłem całą instalację pompy wtryskowej i roverek zaczął normalnie jeździć. Jak zdejmiesz obudowę silnika to pomiędzy gumami od intercoolera masz pompę i tam szukaj instalacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum