Koledzy może ktoś mi pomoże o tuż to mój pierwszy post i prosze o wyrozumiałość posiadam Roverka 800 od paru miesiecy z silnikiem 2.0 z roku 98.
Problem polega na tym iż po wlaczeniu zaplonu i odpalam samochod i silnik pracuje ale w dalszym ciagu rozrusznik kreci a takiego obiawu nie bylo 2 dni temu co moze byc przyczyną
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 11:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale z tego co piszesz wnioskuje ze po odpaleniu auta rozrusznik nadal się kręci jakbyś trzymał kluczyk w ostaniej pozycji.
Według mnie są dwie opcje:
1. styk w stacyjce sie zaspawał i przy cofnięciu kluczyka nadal jest zamknięty obwód rozrusznika.
- spróbuj przekręcić kluczyk na rozruch na chwilkę, żeby auto nie zaskoczyło i zobacz czy nadal bedzie krecić, albo rozkręć obudowe kolumny, dostań się do kostki i zobacz miernikiem czy po cofnięciu kluczyka dalej jest przejscie w pozycji start.
2. bendix nie odbija
- jeśli stacyjka sprawna to bedziesz musiał wyjąć rozrusznik i może wystarczy czyszczenie, jeśli nie to regeneracja/wymiana..
tak na szybko to widze tylko dwie opcje, poczekaj na wypowiedzi innych forumowiczów, na pewno coś podpowiedzą
No to ja dołożę trzecią możliwość, jeśli w obwodzie załączenia automatu rozrusznika jest przekaźnik(trzeba sprawdzić na schematach) to mogą się blokować sklejać właśnie jego styki.
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
juz sie dopatrzylem mam taki sterownik o tych samych numerach na moim jest ok rozrusznik nie wariuje tylko jest uszkodzony bo nie dziala centralny zamek i otwieranie bagaznika i wlewu ale jak podmienie na ten sam sprawny dziala wszystko centralny bagaznik i wlew paliwa ale rozrusznik kreci caly czas
Zanieś to swoje stare CCU do jakiegos elektryka, elektronika, ktory przelutuje wszystkie punkty, pewnie masz tam sporo zimnych lutów, chyba ze sam nie boisz sie lutownicy.
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum