Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 72 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob Lut 27, 2016 19:12
Witam,
dołączając się do tematu zapytam... a skąd wziąć nowe śruby do dwumasy?
poza tym czy warto zmieniać przy okazji pompkę sprzęgła i wysprzęglik na TAZU skoro do tej pory fabryczna pompka nie przecieka ale silnie szarpie przy puszczaniu sprzęgła...
[ Dodano: Sob Lut 27, 2016 19:12 ]
a i jeszcze jedno - gdzie można kupić bezpiecznie TAZU, aby nie trafić na podróbkę i czy to "TAZU" to chińszczyzna czy jakiś sensowny zamiennik?
Magic79, najprościej to chyba wziąć jedną taką śrubę na przymiar i w szanujących się sklepach powinni mieć.
Jeśli szarpie przy puszczaniu sprzęgła, to najbezpieczniej będzie wymienić komplet: dwumas, sprzęgło, wysprzęglik i pompkę. Pompę i wysprzęglik TAZU kupisz na allegro, np. od S-part. Mogę polecić, brałem już stad wiele części i wszystko było ok, w tym ekspresowa wysyłka.
Z drugiej strony w przypadku TAZU chyba trudno o podróbkę. To już jest zamiennik (nota bene prawdopodobnie lepszy od oryginału), a do tego chyba jedyny obecnie z metalowym korpusem.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Wysłany: Nie Lut 28, 2016 07:20 [R75] sprzęgło NATIONAL, BORG & BECK, LUK, SACHS, QH ?
prebenny napisał/a:
Zwróćcie uwagę, że aimp masz benzynę a haszczyc diesla. To też może mieć znaczenie.
To może mieć spore znaczenie szczególnie w dieslach z poprawionymi mapami i w przypadku userów którzy lubią korzystać z pełnych możliwości tych mapek na światłach
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do MG i ROVERA
prebenny, ja też mam mapki z plusem i sprzęgło zaczyna mi się kończyć. Jest to po prostu czynnik który w jakimś stopniu może wpływać na żywotność układu sprzęgłowego (tak jak i skłonność do korzystania z pełnych możliwości mapek). Chociaż trudno to zmierzyć. Pochwalcie się w jakiej konfiguracji najdłużej jeździliście bez awarii układu sprzęgłowego? (sprzęgło, wyprzęglik, pompka sprzęgła). Przejechał ktoś >100 000 bez naprawy?
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do MG i ROVERA
Ja też na Nationalu lubiłem czasem dawać w palnik ale to było sporadycznie. Może ten produkt jest przystosowany tylko i wyłącznie do łagodnej jazdy. Kto wie.. Na pewno drugi raz nie wezmę tego zestawu
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 72 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pon Lut 29, 2016 21:26
Wellman, dziękuję za wskazówki.
Czy może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z wyrzuceniem dwumasy i zastąpieniem jej zwykłym kołem zamachowym np Valeo? Prawdę mówiąc nie stać mnie na tak duży wydatek, aby po przejechaniu niespełna 40 tys. km zmieniać wszystko, generalnie to jest absurd aby wywalać tyle pieniędzy na coś tandetnego, bo jak wspomniałem wyżej, przed 4 laty wymieniałem wszystko na nowe za co zapłaciłem 3800 zł! No chyba, że warsztaty wykantowały mnie ...
Odświeżam temat. Dopadła mnie wymiana sprzęgła w moim Roverku. Szukam już od kilku dni i im więcej czytam i szukam, tym większy mam mętlik w głowie.
Wiem, że większość z Was polecała Nationala, ale obecnie nigdzie go nie mogę znaleźć.
Zastanawiam się nad zakupem tego:
http://allegro.pl/luk-623...6127254630.html
choć np SRL jest o 200 tańsze...
Co o tym myślicie? Jakieś rady? opinie? uwagi? Czy dwumasę też trzeba wymieniać?
Pomóżcie proszę, bo niedługo na Roverka będę tylko patrzeć
szarpał szczególnie jak ruszałem pod gore, nic więcej, nie stukał. To szarpanie tez nie bylo zawsze, jak mu sie tam chcialo
Dwumas jak pamiętam 1600
Sprzęgło 600
Wysprzeglik po reklamacji w tazu dostałem free
plus moja robota
Wszystko kupowałem na allegro, w sklepach ceny były duzo wyższe
Problem byl z dostaniem dwumasy, na allegro bylo ich sporo juz od 1300 ale jak dzwoniłem to wszędzie - brak na magazynie. 3 tyg czas realizacji. Dopiera jakiś sklepik z karkowa załatwił w ciągu 3 dni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum