Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 62 Skąd: Z Białegostoku
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 22:22 [R620] Przewód powietrza...I jakiś inny...
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Cześć wszystkim Roverkowcom
Koledzy mam małe pytanie.
Ostatnio postanowiłem się przyjrzeć układowi dolotowemu powietrza i zauważyłem, że w przewodzie od filtra powietrza do turbiny jest otwór w którym powinien znajdować się przewód idący od góry silnika tuż pod pokrywą po prawej stronie.
Problem w tym, że u mnie otwór ten jest zaślepiony a przewód od góry jest skierowany w dół, wali z niego dym i pluje olej...
Do czego jest ten przewód i czy to, że nie jest podłączony szkodzi silnikowi???
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 31, 2011 21:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 22:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A po w ogóle jest ta odma???
Może mi ktoś wyjaśnić??? Bo mechanik to ze mnie jak z koziej du.. trąba
Jest to odpowietrzenie skrzyni korbowej.W momencie kiedy są przedmuchy poprzez pierścienie z cylindrów spaliny,bądź też sprężone powietrze dostaje sie do skrzyni korbowej.Jeśli nie miałoby ujścia to wydmuchałoby uszczelki.A tak jest ta odma.W starszych silnikach była to rurka na zewnątrz,jednak teraz ze względu na środowisko wykorzystuje się te spaliny bądź powietrze do ponownego spalania.
to nawet nie chodzi o przedmuchy, tylko o to, ze tłok idąc do góry z jednej strony spręża, a z drugiej jakby nie ptrzeć ssie, natomiast idąć w dół w komorze pod tłokiem jest coraz mniej miejsca, więc jeśli nie byłoby odpowietrzenia, to dochodziłoby do sprężania powietrza w skrzyni korbowej.
Ponadto olej sie nagrzewa i rozszerza więc znowu jest coraz mniej miejsca na powietrze, nawet jeśli nie ma przedmuchów
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 62 Skąd: Z Białegostoku
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 14:54
49 zyla...Albo sąsiad w bloku ma takiego Getza
To może lepiej pożyczę od ojca tamtą...
Jak będę przejazdem na szrocie (po cos do mojego R ) to sie rozejrzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum