Ogólnie leasing do firmy jeszcze trafiony w dobrych pieni?dzach % to chyba najlepsza z opcji bo nawet w przypadku ew. bankuctwa oni bior? to co ich i reszt? zostawiaj? a wiadomo jak to w Polszy przyjdzie komornik wyceni samochod na 2 tys i reszte bieze co mu w rece wpadnie xD
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 15, 2015 14:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jedyne na co warto zwróci? uwag? jak z ubezpieczeniem. Wiadomo, ?e jak leasing to ubezpieczenie idzie na bank, a nie na Ciebie - czyli automatycznie w wi?kszo?ci ubezpieczalni nie masz zni?ek.
O i tu bym si? nie zgodzi? przynajmniej nie do ko?ca mia?em nowy i uzywany samochody i sprzet w leasingu
mus to oc+ac ale to chyba oczywiste o ile przy nowych samochodach i koparkach do 2 lat ubezpieczenie by?o du?o ni?sze (niestety wiek mi robi przeszkody mimo ?e wi?kszo?? u?ytkowników tych pojazdów ma wi?cej ni? 40 lat ja jako w?a?ciciel 23 lata mam obecnie praktycznie 10-20% zni?ki i ze wzgl?du na firme 5 -10% zwy?ki od ka?dej maszyny i samochodu firmowego czyli ?rednio 130-150% + do ka?dego oc
przy leasingu kwota pojazdów prawie nowych i nowych by?a 60-80% ni?sza w leasingu ni? bezpo?rednio na mnie
jest pewien kruczek w leasingu mia?em te? 10letni? ci??arówke do 3,5t o wartosci 42tys netto a roczne ubezpieczenie wyszlo 8tys z zadowoleniem rozbili sobie na 4 raty + cos tam jeszcze i po pierwszym roku wykupiony zostal z leasingu ze wzgl?du na to ubezpieczenie
obecnie te? jestem troche w temacie bo maju ostatni samochód si? ko?czy sp?aca? i nast?pne dostawczaki wpadn?
Ja 2 lata temu si? troch? interesowa?em, ale ubezpieczenie i tak na rodziców by sz?o, bo OC na wtedy 19-latka to samych zwy?ek 120% (wiek + prawko poni?ej x-lat).
Jak czego? takiego szukasz, to popatrz na oferty 'wynajmu d?ugoterminowego', cz?sto mylonego z leasing'iem (dzier?aw? przedmiotu, z mo?liwo?ci? wykupu po okresie dzier?awy) - przynajmniej moja ksi?gowa widzia?a w tym spor? ró?nic? (w ko?cu nie wzi??em nic nowego, ale to z przyczyn niezale?nych od finansów/podatków, wi?c praktycznie jak to jest nie podpowiem).
Wiem, ?e s? plusy i minusy takich rozwi?za?.
Plusy s? podatkowe (ztcp inny sposób odliczania VAT - o to musisz zapyta? ksi?gow? - chyba pe?ny, a nie 40-, 50-, czy 60-procentowy) oraz to, ?e pe?n? obs?ug? zajmuje si? wynajmuj?cy, zale?nie od wybranej opcji, to oni martwi? si? OC, AC, assistance, samochodem zast?pczym, przegl?dami i wymian? opon, a na koniec miesi?ca dostajesz faktur? z 3 pozycjami: rata finansowa, rata serwisowa, paliwo (je?li wybra?e? opcj? z kart? paliwow?).
Minusy to to, ?e po zako?czeniu wynajmu auto nie przechodzi na Twoj? w?asno?? - je?li je chcesz to odkupujesz za aktualn? warto?? rynkow? (ale to si? te? odbija w wysoko?ci raty finansowej).
Wbrew pozorom, sporo, je?li nie wi?kszo?? osobówek 'leaingowanych' jest tak naprawd? wynaj?tych i po okresie wynajmu wraca do firmy 'finansowej' (LEaseplan, Arval itp).
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'S?o? 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
By?y 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
wynajem to dobra opcja p?acisz rat? masz koszt a po 3 latach oddajesz auto i nie musisz go wykupywa? co jaki? czas masz nowy model. Deklarujesz tylko ile przejdziesz przez okres wynajmu np 20 tys rocznie a to wystarczy
Ja na to spojrzalem z innej strony, nie sprzedaje i nie zmieniam aut co chwila. Kupilem auto uzywane w leasing, ktore mysle zostawic w "rodzinie" i kolejne brac tez w leasing. Jezeli traktujesz auto tylko uzytkowo, to wynajem moze byc dla Ciebie. Kwestia tez oczywiscie jaka dzialalnosc prowadzisz, dochody, koszty itp. To juz z ksiegowym przegadaj co bardziej w Twojej sytuacji sie oplaca.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
I to wszystko zale?y od formy, bo s? ró?ne rodzaje umów Leasing'u, jest te? wynajem d?ugoterminowy, który si? op?aca, jak kto? ma firm? i du?o VAT'u do zap?acenia.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'S?o? 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
By?y 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Ja mam na wynajem lawet? i sobie chwal?.
Nowa elegancka na pneumatycznym zawieszeniu z solidn? wyci?gark? z przodu.
Kupuj?c tak? musia? bym wyrzuci? oko?o 20.000 jednorazowo a tak de facto klient ko?cowy sp?aca mi rat? wynajmu a ja mam nowoczesny sprz?t na którym mi?o i sprawnie si? pracuje.
Jak by?cie spotkali czarnego Freelka II z lawet? obs?uguj?cego zdarzenia na A1 od ?odzi do w stron? Cz?stochowy to ju? wiecie kto to
Wspó?pracuj? z jedn? z firm ubezpieczeniowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum