Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 18:40 [R75] Dziwne drgania
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam
Od pewnego czasu mam dziwne drgania i ha?as w roverku.
1. Ruszaj?c prosto jest wszystko ok.
Ruszaj?c ze skr?conymi ko?ami ( w lewo) mam wra?enie jakby si? silnik min. przestawia? i lekko dr?y kierownica i jako? g?o?niej jest w autku.
Na wstecznym tego nie robi.
2. I druga sprawa przy obrotach silnika ok. 1700~1900 mam dziwny odg?os jak by tu leciutko wydech styka? si? z pod?og?, siedz?c z przodu mam wra?enie ?e ha?asuje z ty?u auta a siedz?c z ty?u ?e to z przodu.
Ale sprawdzi?em wydech, tego nie robi, na postoju przy tych obrotach te? jest takie uczucie tylko mniejsze.
Ten ha?as jest taki jakby REZONOWA?, z koleg? macali?my, s?uchali?my(bez kana?u), kolega nagniata? silnik i przy nagniatanym silniku jakby lekko mniej ha?asowa?.
Moje przypuszczenia skromne to która? poduszka jest nie teges.
A koledzy co powiedz??
_________________ szkoda mi go b?dzie
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 10, 2010 21:28, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 18:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
By?em na diagnostyce na szarpakach, powiedzieli, ?e wszystko w normie.
?apy (poduski)te? s? ca?e,
tylko nie wiem czy si? nie wypracowa?y i nie s? zbyt "mi?ciutke".
skoro przy skrecie wibracje to moze jakies ?o?ysko w pompie wspomagania... mia?em tak w escorcie. Przy skr?cie rz?zi? najpierw ledwie s?yszalnie, potem coraz g?o?niej.
Pompa dostaje oci??enie w?a?nie przy skr?cie.
Wysłany: Nie Sty 18, 2009 11:22 Mam podobny problem
Czyta?em na ten temat.
Przyczyn mo?e by? wiele: tuleja wachacza, skrzywiona felga, krzywa pó?o?, przegub
Ostatnio zmieniony przez lkwiatos Sob Wrz 26, 2009 08:41, w całości zmieniany 1 raz
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 18, 2009 11:30
Jary napisał/a:
phuss napisał/a:
By?em na diagnostyce na szarpakach, powiedzieli, ?e wszystko w normie. ?apy (poduski)te? s? ca?e,
Tak jak który? z kol. wy?ej pisa? wymie? poduszki, a szarpaki to poka?? sprawno?? 70%, nawet ca?kowicie padni?tych amorków
Dok?adnie - u mnie na wywalonej gumie i totalnie rozklekotamym wahaczu prawym na diagno wysz?o, ze wszystko jest cacy a tydzien póxniej musia?em wymienic wachacz i tuleje
Wysłany: Nie Sty 18, 2009 11:47
witam,
w moim roverku 620i te? zauwa?y?em drganie kierownicy gdy obroty spadaj? poni?ej 1 tys. obr. i s? do?? mocne,
ale gdy dodam gazu i obroty zwi?kszaj? si? do ponad 1 tys. obr drgania zanikaj?.
co mo?e byc z nim nietak ?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 97 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie Sty 18, 2009 12:50
lkwiatos, my?l?, ?e u Ciebie mo?e by? problem z przegubami lub przegubem nawet wew. S? luzy i w momencie przy?pieszania one s? bardziej zauwa?alne warto sprawdzi? te przeguby wraz z pó?osiami, a przy okazji tak?e wahacze.
[ Dodano: Nie Sty 18, 2009 12:51 ]
PAWEL620 napisał/a:
witam,
w moim roverku 620i te? zauwa?y?em drganie kierownicy gdy obroty spadaj? poni?ej 1 tys. obr. i s? do?? mocne,
ale gdy dodam gazu i obroty zwi?kszaj? si? do ponad 1 tys. obr drgania zanikaj?.
U Ciebie mog? by? zu?yte poduszki
_________________ 2.0 16V 200 KM Turbo
Pozdrawiam Marek
U mnie jest podobnie tzn.
gdy jad? na wprost przy ostrym dodawaniu gazu czasem czu? w wewn?trz samochodu
dr?enie (ale tylko czasem)
natomiast gdy dodaje mocno gazu na ?ukach w lewo b?dz w prawo efekt ten jest silniejszy
i prawie zawsze wystepuje
W zwi?zku ?e to dr?enie zawsze jest spowodowane mocniejszym dodawaniem gazu wi?c czy to mo?e chodzi? o poduszk? silnika?
lkwiatos, Ty to wymien sobie te tuleje http://www.tomateam.pl/sk...wieszenie&c=883 . Objawy przy ich padzie sa takie ze jak przyspieszasz nie wazne czy luk czy prosta to auto drzy ale jak hamujesz silnikiem to juz nie.
_________________ Ko?a wystarcz? 4...cylindrów musi by? 5
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 10:57 Napewno nie przegub
marcus napisał/a:
lkwiatos, my?l?, ?e u Ciebie mo?e by? problem z przegubami lub przegubem nawet wew. S? luzy i w momencie przy?pieszania one s? bardziej zauwa?alne warto sprawdzi? te przeguby wraz z pó?osiami, a przy okazji tak?e wahacze.
[ Dodano: Nie Sty 18, 2009 12:51 ]
PAWEL620 napisał/a:
witam,
U Ciebie mog? by? zu?yte poduszki
Konstrukcja przegubu zewnetrznego i wewnetrznego przy nadmiernym luzie (wyrobieniu si? kielicha przegubu) daje wyra?ne objawy, które charakteryzuj? si? g?o?n? prac?, trajkotaniem przgubu (zewnetrzny przy je?dzie na zakr?tach a wewnetrzny bardzo rzadko na wprost)
Taka jest moja wiedza, to samo mówi? mechanicy wi?c przegub w tym wypadku chyba odpada.
[ Dodano: Wto Mar 03, 2009 11:04 ] U mnie jest podobnie tzn.
gdy jad? na wprost przy ostrym dodawaniu gazu czasem czu? w wewn?trz samochodu
dr?enie (ale tylko czasem)
natomiast gdy dodaje mocno gazu na ?ukach w lewo b?dz w prawo efekt ten jest silniejszy
i prawie zawsze wystepuje
W zwi?zku ?e to dr?enie zawsze jest spowodowane mocniejszym dodawaniem gazu wi?c czy to mo?e chodzi? o poduszk? silnika?
By?em na stacji diagnostycznej i wyeliminowali mi kilka rzeczy tj:
- luzy na wachaczach - brak - OK
- amortyzatory - jeden troch? cieknie ale sprawno?? powy?ej 50% czyli - OK
- luzów na ko?ach - brak - OK
Pozdr
Ostatnio zmieniony przez lkwiatos Sob Wrz 26, 2009 08:43, w całości zmieniany 1 raz
ja ostatnio mialem podobne drgania co sie okazalo ze oslona silnika plastikowa co jest pod silnikiem p?k?a i jak jechalem dosc szybko ponad 100km/h to dziwne trgania byly i przy malych predkosciach tez bylo je slychac teraz ja odkrecilem i jest ok
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 97 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 18:29
Nie doko?ca masz racj?. Ja w?a?nie ju? przeszed?em awari? przegubu wewn?trznego. Objawia?o si? to tym, ?e kierownica wpada?a w du?e wibracj? i ca?y przód samochodu tak?e.
Powy?ej 70-80 km/h. Powy?ej 130 troche jakby wibracje spada?y. Ale oczywi?cie drgania samochodu by?y takie ?e strach by?o prowadzic sam.
Gdyby to by?a poduszka silnika mysle ?e dra?a? by tak?e lewarek zmaiany biegów.
A kierownica dr?y??
A i jeszcze jedno na szarpakach u mnie te? by?o niby wszystko dobrze
_________________ 2.0 16V 200 KM Turbo
Pozdrawiam Marek
Oboj?tnie czy jad? 20 km/h czy 80 km/h czy 120 km/h - nie mam ?adnych objawów je?li to jest sta?a pr?dko?c.
Samochód dr?y przy przyspieszaniu (i to nie zawsze) a najbardziej przy przyspieszaniu na ?uku drogi (tu to ju? norma).
Ca?y czas mi po g?owie chodz? te górne ?ozyska amortyzatorów. Przecie? one na górze s? chyba jedynym miejscem mocowania z nadwoziem. Mo?e tam jest spory luz i s? takie efekty?
Te luzy mog?y te? spowodowa? ?e amorek z jednej strony zacza? ju? ciekn?? - jesli na niego dzia?aj? jakie? si?y.
Sam ju? nie wiem. W pi?tek jade do mechaniora - zobacze czy co? wykombinuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum